2.2 Sijoitustuotot 2010-2013

Helmikuu 2014


Eläkeyhtiöt tiedottavat tuloksistaan neljä kertaa vuodessa, ja tämä on yhtiöiden varsinaisen liiketoiminnan eli eläkkeiden hoitamisen kannalta tolkuttoman lyhyt ajanjakso. Koska luvut kuitenkin raportoidaan kvartaaleittain, niin eihän niitä malta olla tutkimatta. 

 

***Huom! Olen päivittänyt vuoden 2014 tuottoja yllä olevaan kuvaajaan.***


Tarkastelun ajanjaksoksi valitsin vuodesta 2010 alkavan 4 vuoden periodin. TELAn ja FIVAn ohjeiden mukaan työeläketuottoja olisi syytä tarkastella ainakin 5 tai 10 vuoden aikavälillä, mutta valitsemani 4 vuoden jakso on perusteltu, koska vuodet 2008 ja 2009 olivat finanssikriisin takia erittäin poikkeuksellisia.

Eläkeyhtiöiden raportoinnissa sijoitustuotot esitetään vuosittain 3, 6, 9 ja 12 kuukauden ajanjaksoista, luvut ovat siis vuositasolla kumulatiivisia. Tuottojen kertymisen kannalta on havainnollisempaa katsoa jokaista kvartaalia erikseen, joten olen laskenut eläkeyhtiöiden raportoimista (ja TELAn keräämistä) kumulatiivisista tuottoluvuista jokaisen kvartaalin tuoton erikseen. Tämän jälkeen laskin vuoden 2010 alusta kumulatiivisen tuottokertymän viimeisimpään raportoituun kvartaaliin asti, ja tein aineistosta graafin.

Kuvaajassa ovat mukana kuuden TEL-yhtiön lisäksi myös omissa sarjoissaan itsensä kanssa painivat Kuntien Eläkevakuutus ja Valtion Eläkerahasto. Keva ja VER voivat pitää erilaisen lainsäädännön takia salkkunsa osakepainoa korkeammalla tasolle kuin TEL-yhtiöt, joten niiden tuottoluvut eivät ole suoraan vertailukelpoisia TEL-yhtiöiden lukujen kanssa.

Kevan ja VERrin performanssiin on vaikuttanut myös niiden salkkujen suurempi hajautus Suomen ulkopuolelle. Keith Ambachtscheerin ETK:lle tekemässä selvityksessä arvioitiin, että Suomen kahdeksan johtavaa eläkesijoittajaa (kuusi TEL-yhtiötä sekä Keva ja VER) kärsivät viisivuotiskaudella 2007-2011 ulkomaisiin eläkelaitoksiin verrattuna noin 1,5 prosenttiyksikön tuottomenetyksen suomalaisten osakkeiden ylisuuren painon vuoksi.

Disclaimer: Lähdeaineistonani ovat ainoastaan eläkeyhtiöiden yhden desimaalin tarkkuudella julkistamat nimellistuotot, ja tarkempia kommentteja kunkin yhtiön yksittäisten kvartaalien onnistumisisten ja epäonnistumisisten taustoista voi lukea yhtiöiden tulosraporteista.

Vuoden 2014 alusta lähtien TEL-yhtiöiden kilpailukenttä on muuttunut, kun Eläke-Fennia ja Eläke-Tapiola yhdistyivät Työeläkevakuutusyhtiö Eloksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti