1. Suomen työeläkejärjestelmä

Helmikuu 2014

Suomen osittain rahastoiva työeläkejärjestelmä perustuu vuonna 1962 voimaan astuneeseen Suomen työeläkelakiin eli TELliin. Eläkevastuiden arvioitu määrä on noin 600 miljardia euroa, ja niistä on tällä hetkellä rahastoituna noin 25 prosenttia. Järjestelmä on hyvä, mutta uudistustyötä on tehtävä koska toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti.


Historioitsija Teemu Keskisarjan Talouselämän artikkelissa lanseeraama "suomalainen ylihuomisesta huolehtimisen kulttuuri" on aatteellinen pohja, joka on mahdollistanut eläkevarojen pitkäjänteisen kasvattamisen. Pahan päivän varalle säästäminen on ollut näillä leveysasteilla oleellinen osa hengissä pysymisen strategiaa jo vuosisatojen ajan, ja varsinkin vanhempien ikäluokkien edustajat edelleen arvostavat tätä perinnettä.

Käsittelen näissä kirjoituksissa eräitä Suomen työeläkejärjestelmän osa-alueita. Pääpaino on ulkoisen toimintaympäristön muutoksessa sekä sijoitustoiminnassa. Sen sijaan aktuaarien toimenkuvaan kuuluvat eläkeikää ja maksettavan eläkkeen suuruutta koskevat pohdinnat jätän suosiolla vähemmälle. 

Tässä kevyt executive summary:
  1. Suomen työeläkejärjestelmän toimintaympäristö: Digitalisoituminen (automaatio, robotisaatio, tietoverkot, keinoäly) mullistaa ”työnä pidettävän” toiminnan luonteen, mutta silti töitä tehdään ja työehdoista neuvotellaan enimmäkseen perinteisen maanantaista perjantaihin aamusta iltaan -puurtamisen pohjalta. Reaalitalouden ja finanssitalouden välisen suhteen muuttumiseen täytyy kiinnittää huomiota. Suurten ikäluokkien eläköitymistä ei pidä nähdä vain suurena ongelmana, jonka ainoa ratkaisu on eläkeiän nostaminen.
  2. Suomen työeläkejärjestelmän rahavirrat: Työeläkevarallisuuden hoito on 50 vuoden aikana edennyt kotimaan rahoitustarpeiden hoitamisesta kansainväliseen sijoitustoimintaan, ja viime vuosina finanssielvytyksen aallonharjalla surfaamiseen.
  3. Työeläkeuudistus 2017: Työurien pidentämisen ja paksuntamisen ohella pitäisi kiinnittää enemmän huomiota työelämän välttämättömän muutoksen vauhdittamiseen. Vuorotteluvapaan ehdoista kinaaminen ja työeläkemaksujen desimaaleista vääntäminen on merkityksetöntä, jos samaan aikaan laiminlyömme ympäristön muutokseen reagoimisen ja annamme työllisyyden romahtaa.
  4. Työeläkealan tuleva toimintaympäristö: Työeläkealan ulkoisen toimintaympäristön kehitysvaihtoehtojen hahmottelua

    1.1 Maailma muuttuu

    Helmikuu 2014

    Meillä menee Suomessa vielä kohtuullisen hyvin. Teollisuustyöpaikkojen hupenemisesta huolimatta työttömyysaste ei ole vielä hälyttävän korkea, mutta siitä saamme kiittää ennen kaikkea massiivista joukkoa työllistävää julkista sektoria sekä suurten ikäluokkien eläköitymistä. Rakenteellisilla uudistuksilla on todellisuudessa kiire.


    Tilastokeskuksen tutkimuspäällikkö Anna-Maija Lehto esitti 28.2.2014 Helsingin Sanomien Vieraskynä-kirjoituksessaan tällaisia näkemyksiä:
    "Tietokoneistumisen vaikutuksia on seurattu Suomessa 1980-luvun alusta lähtien. Silloin oletettiin, että toimistoalan töitä ja teollisuustyötä häviää paljon. Automaatio hävitti Suomessa työtä teollisuudesta, mutta toimistotyöt lisääntyivät. Vain pankkitoimihenkilöiden määrä väheni selvästi 1990-luvulla."
    "Tietokoneistumiseen ja robotisoitumiseen on jo parikymmentä vuotta liitetty uhkakuvia ammattien vaihtamisen pakosta. Tilastokeskuksen työolotutkimusten mukaan niiden osuus, jotka ovat olleet lähes aina samassa ammatissa, on kuitenkin pysynyt yli 30 vuosikymmentä 40 prosentissa palkansaajia."
    Digitalisaatio (tietokoneistuminen, automatisointi, robotisointi, keinöäly) on muuttanut maailman pysyvästi, ja Anna-Maija Lehdon havainnot kertovat vain siitä, että nyt on kiire! Ankea arki iski Neuvostoliittoonkin, vaikka "työtä" riitti kaikille eikä työpaikkojakaan juuri tarvinnut vaihdella.

    Tosiasia on että merkittävä osa teollisuustyöpaikoista on kadonnut Suomesta. Tuotantoteknologian edelleen kehittyessä osa teollisuustuotannosta saattaa palata takaisin Suomeen, mutta vain jos olemme valmiit omaksumaan uudenlaisen tavan tehdä töitä. Kerran kadonnut (teollisuus)työpaikka on pysyvästi poissa, ja sen tilalle mahdollisesti syntyvä uusi työ on jotain muuta kuin ennen. 

    Nyt on meneillään teollistumiseen verrattavissa oleva murros. Höyrykone käynnisti teollisen vallankumouksen 1700-luvulla, Henry Ford kehitti liukuhihnan sata vuotta sitten, ja älyn lisääminen tuotantolinjoihin on moninkertaistanut tuottavuuden kaikessa kokoonpanoteollisuudessa. Sama kehitys on tapahtumassa myös toimihenkilötyössä. Matkatoimistovirkailijoiden ja pankkitoimihenkilöiden työ on jo muuttunut, mutta hitaammin reagoivilla toimialoilla muutos on vasta alkamassa. Keinoälysovellukset tulevat hoitamaan yhä vaativampia rutiinitehtäviä, ja ihmisille jää tehtäväksi "korkeamman jalostusasteen" tehtäviä, mitä ne sitten lienevätkään.

    Jos kuvittelemme että Suomi kyllä pärjää kunhan vaan vedämme vyötä kireämmälle ja odottelemme kärsivällisesti parempia aikoja, niin pieleen menee. Naapureistakaan meidän ei kannata katsoa suoraan mallia. Suomi on ainutlaatuinen maa ainutlaatuisine osaamisineen, ja meidän menestysreseptimme tulee myös olla omaleimaisen suomalainen. 

    1.2 Reaalitalous ja sijoitusmarkkina

    Helmikuu 2014

    Työeläkeasioiden kannalta oleelliset talousasiat voidaan jakaa reaalitalouteen ja siitä johdettuun sijoitusmarkkinaan. Reaalitalouden puolella työeläkeyhtiöiden toimintaympäristönä on tiukasti rajattu Suomen kansantalous, kun taas työeläkevarojen sijoittamisessa pelikenttänä on koko globaali sijoitusmarkkina. 


    Reaalitalous on se mitä oikeasti tehdään: Fyysisiä tuotteita tai palveluita tai jotain siltä väliltä. Taloutta voivat kasvattaa väestönkasvu, investoinnit sekä innovaatiot ja teknologian kehitys, ja ihan vaan ahkeruus. Reaalitalouden kuntoon läheisesti liittyvä työllisyysaste on työeläkejärjestelmän kestävyyden kannalta elintärkeä asia, siitä riippuu kerättävien työeläkemaksujen määrä.

    Reaalitalouden volyymin lisäksi myös tekemisen laadulla on merkitystä. Maailman muutoksen myötä elinkeinoelämän rakenteet muuttuvat, eikä vääjäämätöntä kehitystä vastaan kannata taistella härkäpäisesti. Jos työllisyyden ylläpitämien perustuu siihen että merkittävä osa työvoimasta tekee huonosti tuottavaa tai jopa tarpeetonta työtä, on tulevaisuudessa odotettavissa vaikeuksia.
    "There is nothing so useless as doing efficiently that which should not be done at all." (Peter Drucker)
    Sijoitusmarkkinaa ovat arvopaperimarkkinat pörssiosakkeineen, korkoinstrumentteineen, kiinteistöineen, valuuttoineen ja niistä rakennettuine johdannaisineen. Työeläkevarojen sijoitustuotot riippuvat näiden markkinoiden kehityksestä. Finanssikriisin jälkeiset vuodet ovat olleet sijoitustoiminnan hoitamisen kannalta suotuisia, vaikka reaalitalous etenkin Euroopassa on käynnistynyt yskähdellen. Työeläkevarojen hoidosta vastaavien sijoitusjohtajien tilannetta on helpottanut myös se, että heillä on mahdollisuus sijoittaa globaaleille finanssimarkkinoille, kun taas eläkeyhtiöiden varsinainen eläkeliiketoiminta on tiukasti sidoksissa Suomeen ja Suomen talouteen.

    Pätevän ennusteen tekeminen tulevaisuudesta on mahdotonta, joten varautuminen erilaisiin tulevaisuudenkuviin on tarpeen. Vanhasta maailmasta tuttujen taloussyklien aikaan säännöllisesti toistuvine nousu- ja laskukausineen ei liene enää paluuta, joten kärsivällinen vanhojen hyvien aikojen paluun odottelu on huono vaihtoehto.

    1.3 Demografia

    Helmikuu 2014

    Väestön vanheneminen rasittaa Suomen työeläkejärjestelmää, mutta ikääntyminen ei ole pelkästään kielteinen asia. Suurten ikäluokkien eläköitymisen ansiosta Suomen työttömyysaste on pysynyt siedettävällä tasolla monien toimialojen työpaikkojen vähenemisestä huolimatta.


    Demografiset tekijät kuten ikääntyminen ovat yksi keskeisistä muutostekijöistä työeläkealan toimintaympäristössä, mutta (toisin kuin talousasiat) ne etenevät yleensä tasaisesti ennusteiden mukaan. Tiedämme että tällä hetkellä 55-59-vuotiaiden ikäluokka on 10 vuoden kuluttua 65-69-vuotiaita, ja luonnollisen poistuman määräkin voidaan arvioida kohtuullisen tarkasti. Nyky-Suomessa eivät sodat, kulkutaudit tai nälänhädät murjo väestöpyramidia uuteen uskoon, eikä maahan/maastamuuttokaan aiheuta ikäluokkien kokoihin äkkinäisiä muutoksia.

    Työeläkealalla ihmiselämän olennaisimpana asiana pidetään työuria ja niiden pituutta. Kuinka vikkelästi etenemme koulun penkiltä työelämään, kuinka monta tuntia viikossa paiskimme töitä, ja kuinka pitkään jaksamme pakertaa duunissa ennen eläkkeelle jäämistä.

    Työuran jälkeisen eläkkeelläoloajan pituus on myös syytä huomioida. Vuonna 1962 miesten eliniän odote Suomessa oli 65 vuotta ja naisten 73 vuotta. Näillä spekseillä ei 65-vuotiaana eläkkeelle jäävän kansalaisen eläkkeiden maksaminen ollut suuren suuri haaste, varsinkaan kun siihen aikaan eläkkeelle jäävät ikäluokat olivat varsinkin miesten puolella kovin pieniä.

    Kuten yllä olevasta Eläketurvakeskuksen laatimasta väestöpyramidista näkyy, tilanne on nyt toisenlainen. Vuosina 1948-1957 syntyneet eli 55-59 ja 60-64 vuotiaat ovat suurin ikäluokka Suomessa. Tämän ennenäkemättömän terveen ja elinvoimaisen eläkeläisjoukon aiempaa pidempi eläkkeennauttimisjakso tulee rasittamaan työeläkejärjestelmän maksukykyä, ja siihen valmistautuminen aloitettiinkin Teivo Pentikäisen johdolla jo yli 50 vuotta sitten.

    Suurten ikäluokkien eläköityminen tulee kalliiksi maksettavien eläkkeiden määrän kasvaessa, mutta sillä on myös positiivisia vaikutuksia. Aktiivisten, elinvoimaisten ja varakkaiden eläkeläisten lisääntyvä rahankäyttö luo myös omalta osaltaan luoda taloudellista aktiviteettia, ja eläkeläisten maksamat tuloverot sekä arvonlisäverot ovat merkittävä osa Suomen valtion veropohjaa.

    1.4 Suomi ja muut maat

    Helmikuu 2014

    Eri maiden työeläkejärjestelmät ovat hyvin erilaisia, ja niiden keskinäinen vertailu on vaikeaa. Suomen tilanne ei kuitenkaan ole huono. 


    OECD:n keräämässä aineistossa verrataan eri maiden työeläkevarojen määrää maiden BKT:hen, ja Suomen työeläkejärjestelmä on selvästi vahvemmalla pohjalla kuin esimerkiksi Ranskan eläkejärjestelmä. Finanssikriisien jälkeisten vuosien pörssikurssien nousu on kasvattanut Suomen työeläkevaroja kymmenillä miljardeilla euroilla, ja sitä kautta vahvistanut Suomen julkista taloutta.

    Pitää kuitenkin muistaa, että työeläkevarat eivät lähtökohtaisesti ole mitään erillistä, pahan päivän varalle sukanvarteen piilotettua pääomaa. Suomen työeläkevarat ovat tärkeä osa Suomen julkisen talouden vakavaraisuutta, ja ilman niitä Suomen AAA-luottoluokitus valtionvelasta maksettavine mataline korkoineen olisivat muisto vain.

    Monissa maissa työeläkevaroja on ohjattu poliittisilla päätöksillä valtion budjetin tilkkeeksi. Varoja on joko suorastaan "sosialisoitu", tai lievemmissä tapauksissa kanavoitu esimerkiksi infrastruktuurihankkeisiin antamalla eläkeyhtiöille erittäin hyvin perusteltuja suosituksia sijoituskohteista.

    2 Suomen työeläkemiljardit

    Helmikuu 2014

    Työeläkepottia kasvattavat työnantajilta, työntekijöiltä sekä valtiolta perittävät työeläkemaksut. Varojen arvoa vähentävät puolestaan ulos maksetut eläkkeet sekä eläkejärjestelmän hallinnoimisesta aiheutuvat kulut. Suurimmat heilahtelut eläkevarojen määrään aiheutuvat kuitenkin sijoitustoiminnasta.


    Sisään tulevat eläkemaksut ja ulos maksettavat eläkkeet ovat olleet viime aikoina suurin piirtein saman suuruiset. Sijoitustoiminnan tulos on ollut useimmiten vuositasolla positiivinen, mutta vuodet 2008 ja 2011 olivat miinusmerkkisiä.

    Eläkkeensaajien määrän kasvaessa vuosikymmenien aikana karttuneita eläkesäästöjä aletaan nyt käyttää eläkkeiden maksamiseen, mutta juuri tätä tarkoitusta varten koko työeläkejärjestelmä alun perin rakennettiinkin. Sodan jälkeen syntyneiden suurten ikäluokkien eläköitymisen aikataulu tiedettiin TEL-järjestelmää suunniteltaessa 1960-luvun alussa, mutta ihmisten radikaalisti pidentynyt eliniän odote ja siitä seuraava eläkkeennauttimisajan pitkittyminen ovat tuoneet eläkejärjestelmälle uusia haasteita.

    2.1 Tuottavaa ja turvaavaa sijoittamista 1962-2013

    Helmikuu 2014

    Eläkevarojen hoitamisen ylin ohjenuora on lakiin kirjattu määräys, että varoja tulee hoitaa tuottavasti ja turvaavasti. Oikean balanssin löytäminen tuottavuuden ja turvaavuuden välillä ei ole helppoa, mutta Suomen työeläkejärjestelmän voidaan sanoa onnistuneen tässä asiassa hyvin.


    1962-1992: Työeläkejärjestelmän alkuaikoina varoja "sijoitettiin" sinne missä rahaa tarvittiin, tärkeimmät kohteet olivat valtion lainat ja takaisinlainaus yrityksille. Rahamarkkinat olivat tiukasti säädellyt, ja TEL-takaisinlainaus olikin monelle yritykselle elintärkeä rahoituksen lähde.

    Takaisinlainaus oli työeläkeyhtiöille ja koko kansantaloudelle kaikin puolin järkevää toimintaa. Reaalitalouden pyörät pysyivät pyörimässä kun yritykset saivat rahoitusta, ja samalla turvattiin työeläkejärjestelmään tulevien eläkemaksujen virran jatkuminen.

    Säännelty ympäristö oli myös työeläkevarojen sijoittamisen kannalta vaivaton. Korkosijoitusten tuottoprosenttia ei tarvinnut miettiä, koska oikeat korot päätettiin Suomen Pankissa. Vielä 1980-luvulla Suomen vankiloissa suoritti ehdottomia vankeustuomioitaan joukko hyvää tuottoa pääomalleen hakeneita oman aikansa varainhoitajia (eli "rötösherroja"), joiden rikosnimike oli ylikorkotalletus.

    1993-2009: Suomen markka laitettiin kellumaan syyskuussa 1992, ja rahamarkkinoiden vapauduttua yritysrahoituksen saatavuus parani. Työeläkeyhtiöt joutuivat hakemaan eläkerahoille uusia kohteita, ja sijoitustoiminta muuttui ammattimaisemmaksi.

    TEL-yhtiöiden salkkuja muokattiin pikku hiljaa oikeaoppisesti hajautetuiksi portfolioksi, joissa osakesalkun rungon muodostivat kotimaiset suuryhtiöt. Osakesijoitusten paino nostettiin 2000-luvun alkuvuosina TEL-yhtiöissä 30-40 prosentin tuntumaan.

    Julkisen puolen työeläkevakuuttajien salkkujen rakennus aloitettiin tyhjästä, ja niinpä Kevan ja VERrin salkut hajautettiin kansainvälisille markkinoille jo alusta lähtien. Keva ja VER saivat myös TEL-yhtiöitä vapaammat kädet salkkujensa riskitason säätämisessä, eli käytännössä niillä on ollut oikeus pitää salkkujensa osakepaino korkeammalla. 

    2010-2013: Vuoden 2008 finanssikriisistä toivuttiin keskuspankkien orkestroimalla elvytyspolitiikalla, ja vuoden 2009 lopussa Suomen työeläkevarat olivat saavuttaneet finanssikriisiä edeltäneen tasonsa. Vuoden 2010 jälkeen pörssikurssit ovat jatkaneet iloista nousuaan, ja rohkea osakeriskin ottaminen on ollut tuottoisin sijoitusstrategia.

    Kesällä 2011 osakemarkkinat tosin notkahtivat, kun hetkellinen huolestuneisuus Kreikan ja USA:n velkaantumisista säikäytti sijoittajat. Taitavat osakesalkunhoitajat ymmärsivät kuitenkin nopeasti, ettei osakepainojen alentamiseen ollut todellisia perusteita. Valtioiden velkaantuminen ei ole ongelma niin kauan, kuin keskuspankeilla riittää halua ja kykyä järjestää uutta rahoitusta.

    2.2 Sijoitustuotot 2010-2013

    Helmikuu 2014


    Eläkeyhtiöt tiedottavat tuloksistaan neljä kertaa vuodessa, ja tämä on yhtiöiden varsinaisen liiketoiminnan eli eläkkeiden hoitamisen kannalta tolkuttoman lyhyt ajanjakso. Koska luvut kuitenkin raportoidaan kvartaaleittain, niin eihän niitä malta olla tutkimatta. 

     

    ***Huom! Olen päivittänyt vuoden 2014 tuottoja yllä olevaan kuvaajaan.***


    Tarkastelun ajanjaksoksi valitsin vuodesta 2010 alkavan 4 vuoden periodin. TELAn ja FIVAn ohjeiden mukaan työeläketuottoja olisi syytä tarkastella ainakin 5 tai 10 vuoden aikavälillä, mutta valitsemani 4 vuoden jakso on perusteltu, koska vuodet 2008 ja 2009 olivat finanssikriisin takia erittäin poikkeuksellisia.

    Eläkeyhtiöiden raportoinnissa sijoitustuotot esitetään vuosittain 3, 6, 9 ja 12 kuukauden ajanjaksoista, luvut ovat siis vuositasolla kumulatiivisia. Tuottojen kertymisen kannalta on havainnollisempaa katsoa jokaista kvartaalia erikseen, joten olen laskenut eläkeyhtiöiden raportoimista (ja TELAn keräämistä) kumulatiivisista tuottoluvuista jokaisen kvartaalin tuoton erikseen. Tämän jälkeen laskin vuoden 2010 alusta kumulatiivisen tuottokertymän viimeisimpään raportoituun kvartaaliin asti, ja tein aineistosta graafin.

    Kuvaajassa ovat mukana kuuden TEL-yhtiön lisäksi myös omissa sarjoissaan itsensä kanssa painivat Kuntien Eläkevakuutus ja Valtion Eläkerahasto. Keva ja VER voivat pitää erilaisen lainsäädännön takia salkkunsa osakepainoa korkeammalla tasolle kuin TEL-yhtiöt, joten niiden tuottoluvut eivät ole suoraan vertailukelpoisia TEL-yhtiöiden lukujen kanssa.

    Kevan ja VERrin performanssiin on vaikuttanut myös niiden salkkujen suurempi hajautus Suomen ulkopuolelle. Keith Ambachtscheerin ETK:lle tekemässä selvityksessä arvioitiin, että Suomen kahdeksan johtavaa eläkesijoittajaa (kuusi TEL-yhtiötä sekä Keva ja VER) kärsivät viisivuotiskaudella 2007-2011 ulkomaisiin eläkelaitoksiin verrattuna noin 1,5 prosenttiyksikön tuottomenetyksen suomalaisten osakkeiden ylisuuren painon vuoksi.

    Disclaimer: Lähdeaineistonani ovat ainoastaan eläkeyhtiöiden yhden desimaalin tarkkuudella julkistamat nimellistuotot, ja tarkempia kommentteja kunkin yhtiön yksittäisten kvartaalien onnistumisisten ja epäonnistumisisten taustoista voi lukea yhtiöiden tulosraporteista.

    Vuoden 2014 alusta lähtien TEL-yhtiöiden kilpailukenttä on muuttunut, kun Eläke-Fennia ja Eläke-Tapiola yhdistyivät Työeläkevakuutusyhtiö Eloksi.

    2.3 Osakesijoitustuotot 2010-2013

    Helmikuu 2014

    Työeläkeyhtiöt raportoivat sijoitustuottonsa myös omaisuuslajikohtaisesti, ja kvartaalikohtainen julkisesti noteerattujen osakkeiden tuotto kertoo siitä kuinka hyvin osakesijoitukset ovat kullakin kvartaalilla onnistuneet. Laskin TELAn kokoamasta aineistosta työeläkevakuuttajien kvartaalikohtaiset noteerattujen osakkeiden tuotot, ja tein myös niistä kumulatiivista tuottokertymää kuvaavan graafin.

     

    ***Huom! Olen päivittänyt vuoden 2014 tuottoja yllä olevaan kuvaajaan.***


    TEL-yhtiöiden osakesijoitusten tuotot muistuttavat pääsääntöisesti toisiaan. Merkittävin poikkeus on Etera, jonka omaleimainen sijoitusstrategia on tuonut sekä hyviä (Q2 2012) että vähemmän hyviä (koko vuosi 2013) tuloksia.

    Kuntien ja valtion eläkevakuuttajat Keva ja VER ovat pärjänneet viimeisten neljän vuoden aikana osakesijoittamisessa selkeästi TEL-kilpailijoitaan paremmin. Kevan ja VERrin globaalisti hajautetut salkut näyttävät toimineen tuottoisammin kuin TEL-yhtiöiden raskaammin Suomi-osakkeilla lastatut salkut. Kevalle ja VERrille suotu mahdollisuus korkeampaan osakepainoon ei vaikuta tässä vertailussa, TEL-yhtiöillä olisi ollut lainsäädännön puolesta oikeus yhtä kansainväliseen osakeallokaatioon kuin julkisen puolen yhtiöillä.

    Disclaimer: Näiden lukujen todistusvoima on rajallinen. Yksittäisten työeläkeyhtiöiden sijoitusten osakepainot voivat vaihdella kvartaaleittain ja todennäköisesti myös kvartaalien sisällä voimakkaasti, joten pelkistä tuottoprosenteista johdetut luvut ovat ainoastaan suuntaa antavia indikaattoreita siitä, ovatko osakesijoitukset menneet tarkastellulla ajanjaksolla hyvin vai huonosti. Eläkeyhtiöiden hedge fund -sijoituksissa saattaa myös olla mukana osakeriskiä, joka ei näy näissä luvuissa.

    Osakeriskin lisäksi kokonaistuottoihin vaikuttavat toki myös muiden omaisuuslajien tuotot. Esimerkiksi korkosijoitusten ja kiinteistösijoitusten raportoiduissa tuotoissa on viime aikoina ollut merkittäviäkin yhtiökohtaisia eroja. Julkisesti noteeratut osakkeet on kuitenkin ollut perinteisesti ensisijainen sijoitusriskin ja lisätuottojen lähde eläkesijoittajien portfolioissa, ja korkeista osaketuottoprosenteista on ymmärtääkseni helpompi rakentaa hyviä pitkän aikavälin kokonaistuottoja kuin huonommista osaketuottoprosenteista.

    2.4 Tuottavasti ja turvaavasti 2014-?

    Helmikuu 2014

    Globaalin osakemarkkinan vahva kehitys vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen on kasvattanut Suomen työeläkesijoitusten arvoa kymmenillä miljardeilla euroilla. Korkea osakepaino on toiminut hyvin, mutta tulevaisuuteen liittyy epävarmuuksia.


    Monet tuomiopäivän apostolit ovat olleet huolissaan velkavetoisen talouskasvun ja pörssirallin jatkumisesta, ja jokapäiväiset hyvät perustelut nurkan takana väijyvästä romahduksesta on voinut vuosien ajan lukea esim. ZeroHedge -sivustolta. Suomen TEL-yhtiöistä Etera on sijoitusstrategiassaan jo muutaman vuoden ajan pyrkinyt hajauttamaan riskiä muita yhtiöitä monipuolisemmin, ja on riskin alentamisessa myöskin onnistunut. Eteran kannalta valitettavasti, mutta suuren enemmistön kannalta onnellisesti, korkeaan osakeriskiin perustuva sijoitusstrategia on toiminut paremmin, ja niinpä Etera on jäänyt tuotoissa jälkeen muista TEL-yhtiöistä.

    Viimeisten 20 vuoden aikana finanssimarkkinoita ovat vauhdittaneet mm. pääomamarkkinoiden vapautuminen, digitalisaatiosta ja automaatiosta seurannut tuottavuuden kasvu, tuotannon ulkoistaminen halvempien tuotantokustannusten maihin sekä globaalin vaurastumisen mahdollistama velkavetoisen kasvun jatkuminen. Vuoden 2008 finanssikriisin jälkeisen nousun tärkeimpänä polttoaineena on ollut keskuspankkien järjestämä pankkienpelastamisoperaatio, jota on jatkettu jo viiden vuoden ajan.

    Elvytys ei voi kuitenkaan jatkua loputtomiin, ja vuoden 2014 alkua onkin sijoitusmarkkinoilla sävyttänyt hermostuneisuus. Fedin ilmoitus kuukausittaisten joukkovelkakirjalainojen tukiostojen asteittaisesta leikkaamisesta, eli jokapäiväisen krapularyyppyelvytysannoksen pienentämisestä, on viiden vuoden loivennuksen jälkeen ymmärrettävästi ahdistava. Ukrainan kriisin pitkittyminen ja siitä mahdollisesti seuraavan (kauppa)sodan uhka on myös hermostuttanut markkinoita.

    Vanhoista talousteorioista tai historiankirjoista ei ole välttämättä apua tulevaa ennakoitaessa, koska tilanne on nyt uusi. Viime vuosien elvytyksen mittakaava on ennennäkemätön, ja reaaliajassa elävä globaali markkina on uudenlainen toimintaympäristö. Keynes ja muut menneiden vuosien taloustieteilijät loivat teoriansa maailmassa, jossa markkina alkoi reagoimaan uutisiin sitten kun aamun lehdet oli ensin rauhassa luettu. Siihen aikaan keskuspankkien toimenpiteillä myös oikeasti ohjattiin reaalitaloutta. Nyt pörssi reagoi kaikkiin signaaleihin mikrosekunneissa, ja keskuspankkien katsausten rivien väliin piilotetut vihjeet mahdollisista tulevista korkotason justeerauksista diskontataan finanssimarkkinoilla yhdessä silmänräpäyksessä.

    Suomen ja Suomen työeläkejärjestelmän on syytä varautua uusiin ja arvaamattomiinkin kehityskulkuihin. Keväällä 2015 (viimeistään) pidettävien kriisivaalien jälkeen nimitettävän hätätilahallituksen olisi helpompi tarttua toimeen, jos vuonna 2014 olisi osattu valmistautua tulevaisuuteen kaukoviisaasti.
    Konsta Pylkkänen: "Kaukoviisaus on sitä, että asiat harkitaan etukäteen ja kuvitellaan tapaus sikseenkin elävästi, että kun se kerran tapahtuu, ovat reitit selvät. Tätä lajia on harvalle suotu. Jolla sitä on, niin pitäköön hyvänään. Mutta tässä lajissa on kaksi pahaa vikaa; asia jää huvikseen tapahtumatta tai se sattuu eri tavalla. Joka arvaa ottaa nämäkin huomioon, sille on maailmanranta kevyt kiertää." (Veikko Huovinen, Havukka-Ahon ajattelija, 1952)

    3. Suomen työeläkejärjestelmän uudistus

    Helmikuu 2014

    Eläkejärjestelmän ensisijainen tavoite on turvata vanhuusiän toimeentulo. Eläkejärjestelmällä voi olla myös toissijaisia tavoitteita, kuten talouskasvun tukeminen, mutta alaa säätelevä lainsäädäntö keskittyy ensisijaiseen tavoitteeseen.


    Suomen työeläkejärjestelmää uudistettiin edellisen kerran vuonna 2005. Silloin tehtiin Puron työryhmän pohjatyön perusteella tarkennuksia eläkkeelle siirtymisen ikärajoihin sekä eläkkeen suuruuden laskentaperusteisiin. Perimmäinen tavoite oli myöhentää keskimääräistä eläkkeellesiirtymisikää 2-3 vuodella.

    Vuoden 2005 uudistuksen tavoitteet eivät ole kuitenkaan toteutuneet kuin osittain, ja suomalaisten eliniänodotteen jatkuva kasvu lisää paineita järjestelmän uudistamiseen. Työmarkkinaosapuolet neuvottelevat tällä hetkellä uudistuksesta Pekkarisen työryhmän viime lokakuussa julkistaman selvityksen pohjalta, tietoa projektista löytyy täältä.

    Työn alla oleva uudistus on tarkoitus toteuttaa vuonna 2017, ja uudistuksen kolme keskeistä tavoitetta ovat
    1. Riittävät eläkkeet (sosiaalinen näkökulma),
    2. Kestävä rahoitus (rahataloudellinen näkökulma) ja
    3. Työurien pidentäminen (sosiaalinen ja rahataloudellinen näkökulma)
    Kaikki ovat hyviä pitkän aikavälin tavoitteita, mutta itse lisäisin listaan vielä neljännen tavoitteen, jonka suuntaista toimintaa tarvitaan jo nyt:
    4. Suomalaisen työelämän väistämättömän rakennemuutoksen vauhdittaminen, ja sitä kautta talouskasvun tukeminen sekä työeläkejärjestelmän pitkän aikavälin kestävyyden parantaminen

    3.1 Riittävät eläkkeet

    Helmikuu 2014

    Työeläkejärjestelmän olisi hyvä tarjota riittävä eläke kaikille, tästä on vaikea olla eri mieltä. Olennainen kysymys on eläkkeiden suuruus, kuinka se määräytyy ja mitä tehdään, jos rahat eivät näytä riittävän. Lyhennetäänkö eläkkeelläoloaikaa, leikataanko eläkkeitä pienemmiksi vai maksetaanko luvatut eläkkeet lainarahalla ja luotetaan että aika hoitaa?


    Absoluuttisten ikärajojen lisäksi on syytä kiinnittää huomiota myös siirtymävaiheeseen työelämästä eläkkeelle. Töksäyttäminen kerralla täysipäiväisestä työelämästä kokopäiväeläkeläiseksi ei ole fiksua, jos työkykyä riittäisi vielä työntekoonkin. Palkka- ja eläkesäännöt on syytä muotoilla sellaisiksi, että työelämän joustavuutta lisäävän keikkatyön tekeminen/teettäminen ei olisi (eläkeiän ylittäneille) työntekijöille ja työnantajille pelkästään mahdollista, vaan sen pitäisi olla vastustamattoman houkuttelevaa.

    Riittävän eläkkeen suuruuden määrittämisessä on kyse myös sukupolvien välisen tulonjaon oikeudenmukaisuudesta, mutta en lähde tätä asiaa sen syvemmin pohtimaan. Totean vain, että ”riittävä eläke kaikille” on hyvä tavoite, ja aktuaarit tekevät tähän teemaan liittyviä päteviä laskelmia jatkuvasti.

    3.2 Kestävä rahoitus

    Helmikuu 2014

    Työeläkejärjestelmän rahoituksen kestävyyden perustana ovat eläkkeiden maksamisen mahdollistavat eläkemaksut sekä sijoitustuotot.


    Eläkemaksut: Suomessa veroluontoisesti perittävien eläkemaksujen bruttomäärästä huolehtiminen on sama asia kuin työllisyydestä huolehtiminen, enemmän työtä tarkoittaa enemmän eläkemaksuja. Työeläkemaksujen tasoa ei voine korottaa nykyisestään ilman että talouskasvulle aiheutuu merkittävää haittaa.

    Sijoitustuotot: Sijoitustuottojen lisääminen olisi varmasti kaikille sopiva ratkaisu eläkkeiden turvaamiseen. Tuottojen nostamiseen on useita teoreettisia mahdollisuuksia:
    • Sijoitetaan fiksummin. Paremmin tuottavat allokaatiot yhdistettynä tehokkaampaan kulujenhallintaan voisivat tuottaa vuosittain miljardeja euroja lisää eläkerahaa, ainakin jos uskomme talousmediassa näkyviä ”Taas jäi miljardien eläkepotti saamatta” -kirjoituksia. Toisaalta sivusta katsojien on helppo huudella, että "kyllä minä olisin viime vuonna osannut hoitaa eläkevarat ristomurtoja ja timoritakalliota tuottavammin", mutta ainahan se suurin viisaus onkin löytynyt katsomon puolelta.
    • Otetaan suurempaa riskiä, eli lisätään osakepainoa. Keith Ambatscheer nosti raporttinsa julkistamisen yhteydessä esiin ajatuksen Suomen eläkesijoitusten osakepainon nostamisesta 80 % tasolle. Jälkiviisaasti asiaa tarkastellen tämä olisi ollut erinomainen ratkaisu viisi vuotta sitten.
    Pörssikurssien viime vuosien nousun takana on ollut ennen kaikkea fiskaalinen elvytys, jolla on ostettu aikaa pankkisektorin pelastamiseen. Elvytyksellä on mahdollistettu velkavetoisen kasvun jatkuminen, ja siinä sivussa nolla-korot ovat nostaneet arvostustasoja. Nyt on liian aikaista arvioida että ovatko keskuspankkiirit oikeasti oppineet säätelemään suhdanteita ja torjumaan vuoden 2008 tyylisen kriisin uusiutumisen uhka, vai onko likviditeetillä vain rakennettu entistä korkeammat tulvavallit.
    • Sijoitetaan vähän fiksummin ja otetaan hiukan suurempaa riskiä. Mitään hokkus-pokkus -temppua sijoitustuottojen radikaaliin parantamiseen ilman merkittävä riskitason nostoa ei varmasti ole olemassa. Mutta jos hajautettaisiin vähän tehokkaammin kansainvälisille markkinoille ja otettaisiin hiukan suurempaa osakeriskiä, niin ehkä näin toimien eläkevarojen tuottavuus paranisi ilman että turvaavuus samalla vaarantuisi merkittävästi.
    Tämän ratkaisun historiallinen toimivuus on helppoa selvittää. Verrattuna TEL-yhtiöihin Keva ja VER ovat hajauttaneet ulkomaille enemmän ja pitäneet korkeampaa painoa osakkeissa, ja tällä on myös saavutettu TEL-yhtiöitä parempi tuotto. Vaihtoehtoinen selitys on, että Kevan ja VERrin sijoitusorganisaatiossa on taitavampia sijoittajia kuin TEL-yhtiöissä.

    Menneet tuotot eivät kuitenkaan ole tae tulevasta performanssista. Aiemmin toimineet konstit eivät välttämättä toimi tulevaisuudessa, ja juuri nyt on vaikea keksiä hyviä perusteita viime vuosina nähdyn reippaan pörssikurssien nousun jatkumiselle. Finanssimarkkinat kehittyvät ja muuttavat muotoaan jatkuvasti, ja myös työeläkeyhtiöt joutuvat etsimään sijoitustoimintaansa uusia toimintatapoja. Vuosien 2010-2013 menestysresepti ei todennäköisesti tule toimimaan enää vuosina 2014-2017.

    3.3 Työurien pidentäminen

    Helmikuu 2014

    Työeläkealan uudistusten keskeinen teema on ollut jo pitkään työurien pidentäminen. 


    Sekä Puron että Pekkarisen selvitykset keskittyivät työurien pidentämiseen, ja Helsingin Sanomien 24.2.2014 ilmestynyt HS-raporttikin kertoo, että "Työurien pidentäminen alusta ja lopusta ei riitä". Työurille pitäisi siis saada pituuden lisäksi myös lisää paksuutta, tästä asiasta vallitsee työeläkealalla konsensus, jota eivät Tilastokeskuksen tutkimuspäällikkö Anna-Maija Lehdon optimistisempia sävyjä sisältävät näkemyksetkään juuri heiluttele.

    Työeläkejärjestelmän näkökulmasta lähteviä selvityksiä tekevät enimmäkseen aktuaarit ja ekonomistit. Samaan aikaan suomalaisen työn tulevaisuutta on tutkittu monella foorumilla, Pekka Himasen raportista STM:n Työelämä 2020 -hankkeeseen. Jostain syystä numeroita pyörittelevien aktuaarien ja ekonomistien eläkeraportit eivät tunnu kohtaavan sosiaalitieteisiin ja tulevaisuuslähtöiseen näkemykseen perustuvia työelämäselvityksiä. Ehkä ongelma on siinä, että kvantitatiivisen kestävyysvajeen ratkaisuksi on vaikea nähdä Excel-taulukkoon huonommin uppoavia kvalitatiivisia asioita kuten sinnikkyys, luottamus, rohkeus, tarkoitus tai arvokas elämä.

    Mutta onko realismia edes kuvitella, että kaikille työikäisille suomalaisille riittäisi tulevaisuudessa nykyisten kriteerien mukaista "oikeana työnä" pidettävää toimintaa viitenä päivänä viikossa, kahdeksan tuntia päivässä? Monet hyvin kannattavat yritykset vähentävät jatkuvasti toimihenkilöiden määrää, koska tarvittavat työt ja enemmänkin saadaan hoidettua pienemmällä porukalla. Tätä taustaa vasten keskustelu työurien pidentämisen ja paksuntamisen välttämättömyydestä kuulostaa ontolta, ainakin jos työn tekemisen laatu ja työn jako työvoimareservin kesken suljetaan samaan aikaan keskustelun ulkopuolelle.

    Minkä ihmeen takia me automatisoimme tuotantolinjoja, kehitämme robotteja ja luomme keinoälysovelluksia, jos emme samalla edes tavoittele työntekoon käyttämämme ajan lyhentämistä?

    3.4 Suomalaisen työelämän väistämättömän rakennemuutoksen vauhdittaminen

    Helmikuu 2014

    Suomen talouden kasvu on lähes pysähtynyt, ja tilanne on huonompi kuin muissa euro-maissa. Liian pitkään luotimme siihen, että voisimme pärjätä tekemällä ahkerasti ja huolellisesti samoja asioita samalla tavalla kuin ennenkin. Toimintaympäristön muutos yllätti meidät.


    Työeläkealan olisi syytä ottaa aktiivinen rooli tilanteen korjaamiseksi. Kansantalouden pelastaminen ei ole työeläkeyhtiöiden toiminnan ensisijainen tavoite, mutta työeläkemaksujen turvaaminen tukemalla työllisyyttä sopinee hyvin TELlin henkeen.

    Suomen kansantalouden selviäminen tämänhetkisen kriisin yli on mittava haaste. Työeläkeyhtiöillä on paljon osaamista ja vaikutuskanavia, joille on tämän urakan hoitamisessa käyttöä:
    • Yritystoimintaosaaminen: Työeläkeyhtiöiden sijoitusasiantuntijat osaavat sijoittaa 160 miljardin euron omaisuusmassan tuottavasti ja turvaavasti. Tämä on mahdollista vain, jos osataan tunnistaa globaaleilta markkinoilta parhaiten kasvavat markkinat, toimialat ja toimintatavat. Kääntämällä tämä toimintaympäristön muutoksen osaaminen kohti Suomea voidaan varmasti tunnistaa suurimmat täällä tehdyt virheet, ja määrittää kiireellisimmät kehityskohteet elinkeinoelämässämme.
    • Hyvinvointiosaaminen: Työeläkeyhtiöt ovat työntekijöiden työhyvinvoinnin ylläpitämisen ja kehittämisen asiantuntijoita. Yksittäisten työntekijöiden työkyvyn ja hyvinvoinnin lisäksi työeläkeyhtiöiden tulisi kantaa huolta myös yritystoiminnan hyvinvoinnista. Hyvinvointipanostuksen määrä pitäisi myös nostaa kokonaan uudelle tasolle.
    • Vaikuttaminen: Työelämän rakenteiden uudistaminen on mahdollista vain työntekijäjärjestöjen ja työnantajajärjestöjen tuella. Työeläkeyhtiöt kolmikantaisine hallintoineen ovat juuri oikeassa paikassa viemään tarvittavat muutokset läpi.
    • Infrastruktuurisijoittaminen: Työeläkevarojen arvo on noussut viime vuosina kymmenillä miljardeilla euroilla, ja eläkeyhtiöt hakevat jatkuvasti hyviä pitkän aikavälin sijoituskohteita.  Löytyisikö Suomesta kiinteistöjen lisäksi uudenlaisia infrastruktuurisijoituskohteita, joihin eläkeyhtiöt voisivat lähteä omistajiksi mukaan täydellä sijoittajan riskillä?

    3.4.1 Parlamentaarinen komitea luomaan Suomelle uuden teollisuuden ohjelma?

    Huhtikuu 2014

    Otsikon idea Suomen kääntämiseksi nousuun on poimittu 21.3.2014 julkaistusta pamfletista Aate, liike ja tulevaisuus, jossa ammattiliitto PROn puheenjohtaja Antti Rinne esittää poliittisia linjauksiaan. Työeläkeyhtiö Elon hallitukseen kuuluva Rinne on haastamassa Jutta Urpilaisen SDP:n puheenjohtajakisassa.

    Rinne toivoo esipuheessaan "asiakirjan herättävän vilkasta keskustelua puolueväen keskuudessa". Olen itse puoluekannaltani jyrkästi sitoutumaton tuuliviiri ja äänestyskäyttäytymiseltäni häilyvä, mutta rohkenen puolueväkeen kuulumattomuudestani huolimatta osallistua keskusteluun. Asia on tärkeä meille kaikille suomalaisille, puoluekantaan katsomatta.

    Olen poiminut kirjasesta kymmenen investointien rahoittamiseen ja kansantalouden tilan parantamiseen liittyvää sitaattia. Joistain asioista olen samaa mieltä, ja joistain olen kirjoittanut oman versioni. Alkuperäisestä tekstistä "hylkäämäni" asiat ovat punaisella yliviivattuina, ja oman näkemykseni mukaiset "korjatut" versiot ovat sinisellä. Muutama selventävä kommentti on vihreällä.
    1. Nykykeskustelussa tulisi kiinnittää katse julkisten menojen BKT-osuuden sijasta lisäksi entistä vahvemmin talouskasvun ja työllisyyden edellytysten luomiseen sekä yksityisen sektorin kasvun mahdollistamiseen. [s. 15]
    2. Valtion Suomen elinkeinoelämän tulee määritellä valtion tuella strategisia sektoreita, joihin panostetaan ja joista toivotaan tulevaisuuden kasvualoja. [s. 21]
    3. Suomessa on jo muutaman vuoden poistunut työelämästä eläkkeelle enemmän ihmisiä kuin nuoremmasta päästä on tullut uutta väkeä tilalle. Tämä tilanne jatkuu aina vuoteen 2030 samanlaisena. Sen jälkeen tilanne alkaa tasaantua. Kehitys tarkoittaa sitä, että suomalaiset tekevät yhteenlaskettuna näiden vuosikymmenten aikana vähemmän ja vähemmän työtunteja, vaikka työelämässä mukana olevat tekevät vähintään yhtä paljon työtä kuin tähänkin asti. [s. 22] (Kommentti: ”Työn”, ”tehdyn työn” ja ”tehtyjen työtuntien määrän” välille ei voi varsinkaan tulevaisuuden työelämässä laittaa suoraan yhtäläisyysmerkkejä. Asiat toki liittyvät toisiinsa läheisesti, mutta niiden välinen suhde vaatisi laajempaa pohdiskelua ja ainakin "työn tuottavuuden" ottamista mukaan arviointiin.)
    4. Viimeisten parin vuosikymmenen aikana useampi hallitus ja monet muut yhteiskunnalliset toimijat, päätöksentekijät ja valmistelijat, ovat uskoneet globaaleilla markkinoilla toimivien yritysten toimivien johtajien ja strategisen johdon tahtoon edistää Suomen ja suomalaisten etua. Olemme kuvitelleet, että näiden ihmisten ja yritysten logiikkaan kuuluu kantaa huolta Suomen kansantalouden menestyksestä ja suomalaisten ihmisten työllisyydestä. Viimeisten parin vuosikymmenen aikana olemme nähneet, kuinka globaaleilla markkinoilla toimivien suuryritysten tulee toimia menestyäkseen globaaleilla markkinoilla. [s. 24]
    5. Tosiasia kuitenkin on, että yritysten toimintaa ohjaa puhtaasti niihin rahojaan sijoittaneiden tahojen intressit. Omistuksen arvon kartuttaminen ja omistuksesta saatavien tuottojen nopea kasvaminen ovat asioita, jotka yksiselitteisesti ohjaavat toimintaa näissä yrityksissä. Jos voittoa tuottavan yrityksen toiminnasta voi saada toiminnan muualle sijoittamalla vielä enemmän voittoa, näin tehdään. Riippumatta siitä, mitä Suomelle tai suomalaisille tapahtuu. [s. 25] (Kommentti: Juuri näin globaaleilla markkinoilla toimivat yritykset toimivat.)
    6. Suomeen on rakennettava suomalaisten ihmisten työllistymiseen sitoutunutta, maailman megatrendien varaan rakentuvaa vientiteollisuutta ja palvelutoimintaa. Tämän strategian toteuttamisessa tarvitaan monenlaista pääomaa ja omistajuutta. Valtion aktiivinen toiminta uuden viennin ja työpaikkojen synnyttämiseksi tulee olemaan ainakin aluksi keskeinen, myös omistajana ja uuden toiminnan luojana on merkittävä uuden toiminnan edellytysten luojana. Sitä ei pidä ideologisista syistä kieltää. [s. 25]
    7. Julkisen sektorin Investointeja tulisi suunnata toisaalta konkreettisiin hankkeisiin Suomessa kuten raideverkon voimakkaaseen kehittämiseen, tietoyhteiskunnan infrastruktuurin rakentamiseen, kotimaisen energiantuotannon lisäämiseen, energiatehokkaan ja ekologisesti kestävän rakennuskannan luomiseen sekä työvoiman osaamistason ja työkyvyn parantamiseen erityisesti aikuisväestön kohdalla. Näin syntyisi toisaalta suoraan uusia työpaikkoja, mutta myös markkinoita yksityisille yrityksille. [s. 26]
    8. Samalla valtion tulisi suunnata omistaja- ja sijoituspolitiikkaansa uudelleen. Tavoitteena tulisi olla uusien, potentiaalisten elinkeinoalojen tunnistaminen edellytysten luominen uusien, potentiaalisten elinkeinoalojen tunnistamiselle ja kyseisten alojen yritysten auttaminen kasvamaan ja kehittämään uusia tuotteita ja palveluita ja sijoitustuottojen lisääminen valtion tulovirran turvaamiseksi ja lisäämiseksi. [s. 26] (Kommentti: Valtion käynnistämä kansainvälisillä markkinoilla kilpaileva yritystoiminta hankkimassa sijoitustuottoja valtion kassaan on kaunis ajatus, mutta ei ehkä realismia.)
    9. Valtio ei aina osu oikeaan. Taloushistoriassa on kuitenkin käynyt usein niin, että valtio on pystynyt antamaan suuntaa elinkeinorakenteen kehitykselle omilla panostuksillaan. Tulevina vuosina valtio voisi määritellä selkeästi muutaman avainsektorin ja teknologian valtion tulisi tukea sellaisten avainsektorien ja teknologioiden määrittelyä, joihin Suomessa tullaan panostamaan tulevaisuudessa. Tämä loisi mahdollisuuksia ja markkinoita myös yksityisille yrityksille. [s. 26]
    10. Valtiolla on taloudellisessa toiminnassa merkittävä strateginen intressi, sijoittajaintressin ohella. Valtiolla on mahdollisuus – mikäli sillä on selkeä kasvu- ja omistajapoliittinen linja – osallistua kasvun ja työllisyyden lisäämiseen sekä Suomen uusteollistamiseen keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Parlamentaarisen komitean tehtäväksi tulisi antaa uuden teollisuuden ohjelman luominen. [s. 27] (Kommentti: Parlamentaarinen komitea ja globaaleilla markkinoilla kilpaileva teollisuus kuulostaa eksoottiselta yhdistelmältä vuonna 2014.)

    Rinteen pamfletin on valmistellut 30 hengen porukka, joiden joukossa on ollut keskeisiä sosialidemokraattisia asiantuntijoita. Olen kirjoittajien kanssa samaa mieltä siitä, että Suomeen tarvittaisiin uutta teollisuutta ja infrastruktuurihankkeita. Vaikka ehdotus parlamentaarisen komitean perustamisesta valtiollisen "uusteollisuuden" suuntaviivojen luomiseksi ja lisävelan ottaminen kansainvälisille vientimarkkinoille tähtäävien sijoitustuottoja generoivien valtionyhtiöiden luomiseksi herättävät mielessäni epäilyksiä, en kuitenkaan halua ampua Rinteen ehdotuksia suoralta kädeltä alas. Parempi tehdä edes jotain, kuin olla tekemättä yhtään mitään. Jospa tehtäisiin näin:
    1. Perustetaan parlamentaarinen komitea luomaan Suomi nousuun -teollisuusstrategia. Komitea tekee esityksen uusista painopistetoimialoista, ja karkean arvion siitä kuinka paljon rahaa niillä toimivan teollisuuden käynnistämiseen tarvittaisiin.
    2. Esitellään ohjelma merkittävimpien suomalaisten työeläkeyhtiöiden sijoitusjohtajille. Heillä on kattava kokemus parhaiten kasvavien toimialojen ja sijoituskohteiden tunnistamisesta globaaleilta markkinoilta, ja heillä on myös kymmenien miljardien eurojen edestä kokemusta hyvien ja huonojen sijoitusten tekemisestä. He tuntevat globaaleilla markkinoilla menestymisen edellytykset.
    3. Jos parlamentaarinen esitys on uskottava, niin parin miljardin euron sijoitusten uudelleenallokointi globaaleilta markkinoilta Suomeen onnistuu työeläkeyhtiöiltä käden käänteessä. Ja näin saadaan Suomi nousuun! Muussa tapauksessa jatketaan kohdasta 4.
    4. On mahdollista että työeläkeyhtiöiden sijoitusvastaavien mielestä parlamentaarinen Suomi nousuun -sijoitussuunnitelma ei täyttäisikään TELliin kirjattua tuottavuuden ja turvaavuuden vaatimusta. Ei edes erittäin pitkällä aikavälillä, eikä siinäkään tapauksessa, että Suomen talouden elpymisen ja työllisyyden paranemisen vaikutukset huomioitaisiin tuottovaatimusta alentaen. Tässä tapauksessa pyydetään työeläkesijoittajilta selvitys sijoitussuunnitelman hylkäämisen syistä, ja perustellut parannusehdotukset.
    4.1 Jos ongelma on ehdotuksen sisällössä: Parlamentaarisen komitean luomaan ohjelmaan sisältyviä toimialavalintoja ja muita linjauksia voidaan varmasti tarkistaa. Parlamentaarikoille sopinee linjan justeeraaminen, kunhan vain Suomeen saadaan syntymään uutta taloudellista aktiviteettia ja työtä.
    4.2 Jos ongelma on rahoituksen määrässä: Entä jos todetaan että 2-3 miljardia euroa ei riitä, vaan uuden luomiseen tarvittaisiinkin 20-30 miljardia euroa? Työeläkevakuuttajien sijoitustoiminta tuotti viime vuonna noin miljardi euroa kuukaudessa. Puhuttaisiin siis 2-3 kuukauden tai 2-3 vuoden sijoitustuottojen uudelleenallokoimisesta. Jos Suomi nousuun -sijoituksen tuotto-odotus olisi edes suurin piirtein samalla tasolla kuin vaikkapa keskimääräisen hedge fund -sijoituksen, niin siinä tapauksessa voitaisiin käydä vaikkapa parlamentaarinen keskustelu isänmaan edun ja portfolioteoreettisesti oikeaoppisen salkun hajauttamisen välisestä suhteesta.
    4.3 Jos ongelma on Suomen työelämässä: Jos uuden teollisuuden luominen Suomeen edellyttäisi suurempia rakenteellisia muutoksia Suomen työelämässä, työeläkeyhtiöt olisivat oiva aloitteentekijä näidenkin asioiden kuntoon laittamisessa. Ilman kolmikannan hyväksyntää ja tukea ei merkittäviä muutoksia voida saada aikaan. Jos Suomi ei edes kotimaisten työeläkeyhtiöiden näkemyksen mukaan ole houkutteleva sijoituskohde, niin ehkä asioille pitäisi tehdä jotain.

    Disclaimer 1: Jos olen tulkinnut Aate, liike ja tulevaisuus -teoksen tekstejä kuin piru raamattua, niin siitä pahoitteluni. Tarkoitukseni on kuitenkin edistää yhteistä asiaamme, eli Suomen hyvinvointia.

    Disclaimer 2: Jotkut esittämäni asiat eivät ehkä ole realistisia, mutta pelkkä keskustelun herätteleminenkin lienee paikallaan. Työeläkeyhtiöiden sotkeminen mukaan tähän keskusteluun on mielestäni perusteltua, koska kolmikantaa tarvitaan Suomen työelämän haasteiden selättämiseen. Ja jos Suomen uusteollistaminen vaatii merkittäviä pääomasijoituksia, niin valtion velkaraha on huono väline siihen tarkoitukseen. Lisävelkaantuminen pudottaisi Suomen luottoluokitusta, nostaisi korkoja ja johtaisi kurjistumisen kierteeseen. Sen sijaan työeläkeyhtiöiden allokaatiomuutos sijoitusinstrumentista ja maasta toiseen on vain business as usual, jota Standard & Poors tai Moody's tuskin edes huomaisivat. Haasteenamme on luoda Suomeen sellaiset olosuhteet, että työeläkeyhtiöiden ahneilla sijoitusjohtajilla olisi TELlin mukaiset perusteet kotiuttaa pieni osa yli 100 miljardin euron kansainvälisistä sijoituksistaan Suomi nousuun -hankkeen siemenrahoitukseksi..

    4. Työeläkealan tuleva toimintaympäristö

    Helmikuu 2014

    Vajaan neljän vuoden kuluttua itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta. Juhlitaanko presidentti Niinistön kuusivuotiskauden päättäjäisiä optimistisissa tunnelmissa, vai onko säästöbudjetilla toteutettujen juhlien teemana "suomalaisella sisulla vyötä kireämmälle"?


    Työmarkkinaosapuolet neuvottelevat 1.1.2017 voimaan tulevasta eläkeuudistuksesta. Nyt työn alla olevan uudistuksen toimivuus on paljolti kiinni siitä, minkälaisessa ympäristössä uudistus vajaan kolmen vuoden kuluttua otetaan käyttöön.

    Työeläkejärjestelmän kestävyys on kiinni Suomen kansantaloudesta (eläkemaksujen määrä) ja kansainvälisestä sijoitusmarkkinasta (sijoitustuottojen määrä). Näistä kahdesta ajurista voidaan muodostaa neljä erilaista yhdistelmää: 
    1. Suomen reaalitalous ja globaali sijoitusmarkkina menevät hyvin (++)
    Tähän (epätodennäköiseen) vaihtoehtoon varautuminen on helpointa. Sen toteutuminen tarkoittaisi vain sitä, että meillä olisi hiukan enemmän aikaa toteuttaa maailmantalouden rakenteiden ja teknologian kehittymisestä seuraavat välttämättömät muutokset.
    2. Suomen reaalitalous menee hyvin ja globaali sijoitusmarkkina huonosti (+-)
    Globaalin sijoitusmarkkinan jumiutuminen new normal -tilaan mataline tuottoineen tai ajautuminen vielä huonompaan jamaan on varteenotettava mahdollisuus. Sen sijaan yhdistelmän "Suomessa menee hyvin siitä huolimatta että maailmalla menee huonosti" toteutuminen vaatisi uudenlaista reseptiä asioiden hoitamisessa.
    3. Suomen reaalitalous menee huonosti ja globaali sijoitusmarkkina hyvin (-+)
    Tämä on meille tuttua viime vuosilta. Hyvät sijoitustuotot ovat vahvistaneet työeläkejärjestelmän kestävyyttä, vaikka kotimaan talous on taantunut finanssikriisiä edeltäviin lukemiin.
    4. Suomen reaalitalous ja globaali sijoitusmarkkina menevät huonosti (--)
    Eläkemaksujen ja sijoitustuottojen samanaikainen hiipuminen olisi työeläkejärjestelmälle kova isku. Sisulla ja neuvokkuudella on selvitty vaikeammistakin paikoista, mutta nykyisessä €uro-taloudessamme vanha bravuurimme eli vaikeuksien voittaminen suomalaiskansallista talvisodan henkeä lietsomalla ei ole yhtä helposti toteutettavissa kuin markka-aikana 20 vuotta sitten.