1.4 Suomi ja muut maat

Helmikuu 2014

Eri maiden työeläkejärjestelmät ovat hyvin erilaisia, ja niiden keskinäinen vertailu on vaikeaa. Suomen tilanne ei kuitenkaan ole huono. 


OECD:n keräämässä aineistossa verrataan eri maiden työeläkevarojen määrää maiden BKT:hen, ja Suomen työeläkejärjestelmä on selvästi vahvemmalla pohjalla kuin esimerkiksi Ranskan eläkejärjestelmä. Finanssikriisien jälkeisten vuosien pörssikurssien nousu on kasvattanut Suomen työeläkevaroja kymmenillä miljardeilla euroilla, ja sitä kautta vahvistanut Suomen julkista taloutta.

Pitää kuitenkin muistaa, että työeläkevarat eivät lähtökohtaisesti ole mitään erillistä, pahan päivän varalle sukanvarteen piilotettua pääomaa. Suomen työeläkevarat ovat tärkeä osa Suomen julkisen talouden vakavaraisuutta, ja ilman niitä Suomen AAA-luottoluokitus valtionvelasta maksettavine mataline korkoineen olisivat muisto vain.

Monissa maissa työeläkevaroja on ohjattu poliittisilla päätöksillä valtion budjetin tilkkeeksi. Varoja on joko suorastaan "sosialisoitu", tai lievemmissä tapauksissa kanavoitu esimerkiksi infrastruktuurihankkeisiin antamalla eläkeyhtiöille erittäin hyvin perusteltuja suosituksia sijoituskohteista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti