3. Suomen työeläkejärjestelmän uudistus

Helmikuu 2014

Eläkejärjestelmän ensisijainen tavoite on turvata vanhuusiän toimeentulo. Eläkejärjestelmällä voi olla myös toissijaisia tavoitteita, kuten talouskasvun tukeminen, mutta alaa säätelevä lainsäädäntö keskittyy ensisijaiseen tavoitteeseen.


Suomen työeläkejärjestelmää uudistettiin edellisen kerran vuonna 2005. Silloin tehtiin Puron työryhmän pohjatyön perusteella tarkennuksia eläkkeelle siirtymisen ikärajoihin sekä eläkkeen suuruuden laskentaperusteisiin. Perimmäinen tavoite oli myöhentää keskimääräistä eläkkeellesiirtymisikää 2-3 vuodella.

Vuoden 2005 uudistuksen tavoitteet eivät ole kuitenkaan toteutuneet kuin osittain, ja suomalaisten eliniänodotteen jatkuva kasvu lisää paineita järjestelmän uudistamiseen. Työmarkkinaosapuolet neuvottelevat tällä hetkellä uudistuksesta Pekkarisen työryhmän viime lokakuussa julkistaman selvityksen pohjalta, tietoa projektista löytyy täältä.

Työn alla oleva uudistus on tarkoitus toteuttaa vuonna 2017, ja uudistuksen kolme keskeistä tavoitetta ovat
  1. Riittävät eläkkeet (sosiaalinen näkökulma),
  2. Kestävä rahoitus (rahataloudellinen näkökulma) ja
  3. Työurien pidentäminen (sosiaalinen ja rahataloudellinen näkökulma)
Kaikki ovat hyviä pitkän aikavälin tavoitteita, mutta itse lisäisin listaan vielä neljännen tavoitteen, jonka suuntaista toimintaa tarvitaan jo nyt:
4. Suomalaisen työelämän väistämättömän rakennemuutoksen vauhdittaminen, ja sitä kautta talouskasvun tukeminen sekä työeläkejärjestelmän pitkän aikavälin kestävyyden parantaminen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti