1.2 Reaalitalous ja sijoitusmarkkina

Helmikuu 2014

Työeläkeasioiden kannalta oleelliset talousasiat voidaan jakaa reaalitalouteen ja siitä johdettuun sijoitusmarkkinaan. Reaalitalouden puolella työeläkeyhtiöiden toimintaympäristönä on tiukasti rajattu Suomen kansantalous, kun taas työeläkevarojen sijoittamisessa pelikenttänä on koko globaali sijoitusmarkkina. 


Reaalitalous on se mitä oikeasti tehdään: Fyysisiä tuotteita tai palveluita tai jotain siltä väliltä. Taloutta voivat kasvattaa väestönkasvu, investoinnit sekä innovaatiot ja teknologian kehitys, ja ihan vaan ahkeruus. Reaalitalouden kuntoon läheisesti liittyvä työllisyysaste on työeläkejärjestelmän kestävyyden kannalta elintärkeä asia, siitä riippuu kerättävien työeläkemaksujen määrä.

Reaalitalouden volyymin lisäksi myös tekemisen laadulla on merkitystä. Maailman muutoksen myötä elinkeinoelämän rakenteet muuttuvat, eikä vääjäämätöntä kehitystä vastaan kannata taistella härkäpäisesti. Jos työllisyyden ylläpitämien perustuu siihen että merkittävä osa työvoimasta tekee huonosti tuottavaa tai jopa tarpeetonta työtä, on tulevaisuudessa odotettavissa vaikeuksia.
"There is nothing so useless as doing efficiently that which should not be done at all." (Peter Drucker)
Sijoitusmarkkinaa ovat arvopaperimarkkinat pörssiosakkeineen, korkoinstrumentteineen, kiinteistöineen, valuuttoineen ja niistä rakennettuine johdannaisineen. Työeläkevarojen sijoitustuotot riippuvat näiden markkinoiden kehityksestä. Finanssikriisin jälkeiset vuodet ovat olleet sijoitustoiminnan hoitamisen kannalta suotuisia, vaikka reaalitalous etenkin Euroopassa on käynnistynyt yskähdellen. Työeläkevarojen hoidosta vastaavien sijoitusjohtajien tilannetta on helpottanut myös se, että heillä on mahdollisuus sijoittaa globaaleille finanssimarkkinoille, kun taas eläkeyhtiöiden varsinainen eläkeliiketoiminta on tiukasti sidoksissa Suomeen ja Suomen talouteen.

Pätevän ennusteen tekeminen tulevaisuudesta on mahdotonta, joten varautuminen erilaisiin tulevaisuudenkuviin on tarpeen. Vanhasta maailmasta tuttujen taloussyklien aikaan säännöllisesti toistuvine nousu- ja laskukausineen ei liene enää paluuta, joten kärsivällinen vanhojen hyvien aikojen paluun odottelu on huono vaihtoehto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti