2 Suomen työeläkemiljardit

Helmikuu 2014

Työeläkepottia kasvattavat työnantajilta, työntekijöiltä sekä valtiolta perittävät työeläkemaksut. Varojen arvoa vähentävät puolestaan ulos maksetut eläkkeet sekä eläkejärjestelmän hallinnoimisesta aiheutuvat kulut. Suurimmat heilahtelut eläkevarojen määrään aiheutuvat kuitenkin sijoitustoiminnasta.


Sisään tulevat eläkemaksut ja ulos maksettavat eläkkeet ovat olleet viime aikoina suurin piirtein saman suuruiset. Sijoitustoiminnan tulos on ollut useimmiten vuositasolla positiivinen, mutta vuodet 2008 ja 2011 olivat miinusmerkkisiä.

Eläkkeensaajien määrän kasvaessa vuosikymmenien aikana karttuneita eläkesäästöjä aletaan nyt käyttää eläkkeiden maksamiseen, mutta juuri tätä tarkoitusta varten koko työeläkejärjestelmä alun perin rakennettiinkin. Sodan jälkeen syntyneiden suurten ikäluokkien eläköitymisen aikataulu tiedettiin TEL-järjestelmää suunniteltaessa 1960-luvun alussa, mutta ihmisten radikaalisti pidentynyt eliniän odote ja siitä seuraava eläkkeennauttimisajan pitkittyminen ovat tuoneet eläkejärjestelmälle uusia haasteita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti