4. Työeläkealan tuleva toimintaympäristö

Helmikuu 2014

Vajaan neljän vuoden kuluttua itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta. Juhlitaanko presidentti Niinistön kuusivuotiskauden päättäjäisiä optimistisissa tunnelmissa, vai onko säästöbudjetilla toteutettujen juhlien teemana "suomalaisella sisulla vyötä kireämmälle"?


Työmarkkinaosapuolet neuvottelevat 1.1.2017 voimaan tulevasta eläkeuudistuksesta. Nyt työn alla olevan uudistuksen toimivuus on paljolti kiinni siitä, minkälaisessa ympäristössä uudistus vajaan kolmen vuoden kuluttua otetaan käyttöön.

Työeläkejärjestelmän kestävyys on kiinni Suomen kansantaloudesta (eläkemaksujen määrä) ja kansainvälisestä sijoitusmarkkinasta (sijoitustuottojen määrä). Näistä kahdesta ajurista voidaan muodostaa neljä erilaista yhdistelmää: 
1. Suomen reaalitalous ja globaali sijoitusmarkkina menevät hyvin (++)
Tähän (epätodennäköiseen) vaihtoehtoon varautuminen on helpointa. Sen toteutuminen tarkoittaisi vain sitä, että meillä olisi hiukan enemmän aikaa toteuttaa maailmantalouden rakenteiden ja teknologian kehittymisestä seuraavat välttämättömät muutokset.
2. Suomen reaalitalous menee hyvin ja globaali sijoitusmarkkina huonosti (+-)
Globaalin sijoitusmarkkinan jumiutuminen new normal -tilaan mataline tuottoineen tai ajautuminen vielä huonompaan jamaan on varteenotettava mahdollisuus. Sen sijaan yhdistelmän "Suomessa menee hyvin siitä huolimatta että maailmalla menee huonosti" toteutuminen vaatisi uudenlaista reseptiä asioiden hoitamisessa.
3. Suomen reaalitalous menee huonosti ja globaali sijoitusmarkkina hyvin (-+)
Tämä on meille tuttua viime vuosilta. Hyvät sijoitustuotot ovat vahvistaneet työeläkejärjestelmän kestävyyttä, vaikka kotimaan talous on taantunut finanssikriisiä edeltäviin lukemiin.
4. Suomen reaalitalous ja globaali sijoitusmarkkina menevät huonosti (--)
Eläkemaksujen ja sijoitustuottojen samanaikainen hiipuminen olisi työeläkejärjestelmälle kova isku. Sisulla ja neuvokkuudella on selvitty vaikeammistakin paikoista, mutta nykyisessä €uro-taloudessamme vanha bravuurimme eli vaikeuksien voittaminen suomalaiskansallista talvisodan henkeä lietsomalla ei ole yhtä helposti toteutettavissa kuin markka-aikana 20 vuotta sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti