3.1 Riittävät eläkkeet

Helmikuu 2014

Työeläkejärjestelmän olisi hyvä tarjota riittävä eläke kaikille, tästä on vaikea olla eri mieltä. Olennainen kysymys on eläkkeiden suuruus, kuinka se määräytyy ja mitä tehdään, jos rahat eivät näytä riittävän. Lyhennetäänkö eläkkeelläoloaikaa, leikataanko eläkkeitä pienemmiksi vai maksetaanko luvatut eläkkeet lainarahalla ja luotetaan että aika hoitaa?


Absoluuttisten ikärajojen lisäksi on syytä kiinnittää huomiota myös siirtymävaiheeseen työelämästä eläkkeelle. Töksäyttäminen kerralla täysipäiväisestä työelämästä kokopäiväeläkeläiseksi ei ole fiksua, jos työkykyä riittäisi vielä työntekoonkin. Palkka- ja eläkesäännöt on syytä muotoilla sellaisiksi, että työelämän joustavuutta lisäävän keikkatyön tekeminen/teettäminen ei olisi (eläkeiän ylittäneille) työntekijöille ja työnantajille pelkästään mahdollista, vaan sen pitäisi olla vastustamattoman houkuttelevaa.

Riittävän eläkkeen suuruuden määrittämisessä on kyse myös sukupolvien välisen tulonjaon oikeudenmukaisuudesta, mutta en lähde tätä asiaa sen syvemmin pohtimaan. Totean vain, että ”riittävä eläke kaikille” on hyvä tavoite, ja aktuaarit tekevät tähän teemaan liittyviä päteviä laskelmia jatkuvasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti