2.3 Osakesijoitustuotot 2010-2013

Helmikuu 2014

Työeläkeyhtiöt raportoivat sijoitustuottonsa myös omaisuuslajikohtaisesti, ja kvartaalikohtainen julkisesti noteerattujen osakkeiden tuotto kertoo siitä kuinka hyvin osakesijoitukset ovat kullakin kvartaalilla onnistuneet. Laskin TELAn kokoamasta aineistosta työeläkevakuuttajien kvartaalikohtaiset noteerattujen osakkeiden tuotot, ja tein myös niistä kumulatiivista tuottokertymää kuvaavan graafin.

 

***Huom! Olen päivittänyt vuoden 2014 tuottoja yllä olevaan kuvaajaan.***


TEL-yhtiöiden osakesijoitusten tuotot muistuttavat pääsääntöisesti toisiaan. Merkittävin poikkeus on Etera, jonka omaleimainen sijoitusstrategia on tuonut sekä hyviä (Q2 2012) että vähemmän hyviä (koko vuosi 2013) tuloksia.

Kuntien ja valtion eläkevakuuttajat Keva ja VER ovat pärjänneet viimeisten neljän vuoden aikana osakesijoittamisessa selkeästi TEL-kilpailijoitaan paremmin. Kevan ja VERrin globaalisti hajautetut salkut näyttävät toimineen tuottoisammin kuin TEL-yhtiöiden raskaammin Suomi-osakkeilla lastatut salkut. Kevalle ja VERrille suotu mahdollisuus korkeampaan osakepainoon ei vaikuta tässä vertailussa, TEL-yhtiöillä olisi ollut lainsäädännön puolesta oikeus yhtä kansainväliseen osakeallokaatioon kuin julkisen puolen yhtiöillä.

Disclaimer: Näiden lukujen todistusvoima on rajallinen. Yksittäisten työeläkeyhtiöiden sijoitusten osakepainot voivat vaihdella kvartaaleittain ja todennäköisesti myös kvartaalien sisällä voimakkaasti, joten pelkistä tuottoprosenteista johdetut luvut ovat ainoastaan suuntaa antavia indikaattoreita siitä, ovatko osakesijoitukset menneet tarkastellulla ajanjaksolla hyvin vai huonosti. Eläkeyhtiöiden hedge fund -sijoituksissa saattaa myös olla mukana osakeriskiä, joka ei näy näissä luvuissa.

Osakeriskin lisäksi kokonaistuottoihin vaikuttavat toki myös muiden omaisuuslajien tuotot. Esimerkiksi korkosijoitusten ja kiinteistösijoitusten raportoiduissa tuotoissa on viime aikoina ollut merkittäviäkin yhtiökohtaisia eroja. Julkisesti noteeratut osakkeet on kuitenkin ollut perinteisesti ensisijainen sijoitusriskin ja lisätuottojen lähde eläkesijoittajien portfolioissa, ja korkeista osaketuottoprosenteista on ymmärtääkseni helpompi rakentaa hyviä pitkän aikavälin kokonaistuottoja kuin huonommista osaketuottoprosenteista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti